Тонове кал, тиня и дървета в Карловско. Хората със сълзи на очи: Нямаме нищо

Над 150 военни пристигнаха в засегнатите райони, за да помогнат на местното население

04.09.2022 | 18:35 Редактор: Теодора Патронова

След водното бедствие - започна отстраняването на щетите в карловските села Богдан и Каравелово. Тежка е обстановката и в село Слатина. Над 150 военни пристигнаха в засегнатите райони, за да помогнат на местното население. 

Сред тоновете кал, тиня и дървета, тежка техника разчиства в село Богдан - селото, което два дни остана откъснато от света. Къщата на Стоян е една от най-засегнатите. Приливната вълна е отнесла част от нея.

"Щетите са невероятно големи, как ще се оправим.....реките, безразборно сечене на гори, няма какво да задържа тези дървета......Надявам се да има помощ, има къде да отида но това няма да го оставям, наследство ми е", каза Стоян.

Военни дойдоха в помощ на населението. Три къщи са рухнали изцяло след мощното наводнение. А коли буквално са се врязали в имотите на хората, носени от приливната вълна.

Критична е обстановката и в Каравелово. Хората нямат питейна вода, а в голямата част от селото няма и ток. Иванка със сълзи в очите гледа дома си.

"Само се радвам, че не съм била тук с децата. Няма как да живеем, нямаме застраховка, имаме ученик, дете на 4 години. Щетите са много големи, не вярвам, непосилно е как ще го оправим това нещо, с 375 лв.", коментира тя.

Васил вижда от прозореца на къщата си приливната вълна, която ги залива.

"Една голяма вълна, с много влачене на дървета, боклуци, коли, животни. За първи път го виждам това, това е жива страхотия.....Нямаме дърва, нямаме нищо, оставаме на съдбата...Не очаквам държавна помощ, всяка година лъжат и само като има избори", посочи той.

Хората разчитат на доброволци като Антон.

"Организирахме се от Стара Загора, около 25 човека....Хората имат много голяма нужда, къщите им са пълни със тонове кал, 10 коли са влезли, хората не могат да се оправят, дори не очаквах да е толкова зле, но жалост е страшна картинка", разказа Антон Лазаров.

Местните разчитат и на тежка техника.

"Освен почистване, ще се предприемат дейности и за обезопасяване и обеззаразяване на населените места", съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК