Гешев към спасителите на децата от сръбския автобус: Доброто не трябва да се забравя, а да се повтаря

Седем души получиха грамота и плакет за изпълнен граждански дълг и човечност

02.09.2022 | 19:04 Редактор: Петя Кръстева

Главният прокурор Иван Гешев награди седем българи, помогнали на пострадалите при тежката катастрофа със сръбски автобус на автомагистрала "Тракия". На церемонията присъства и сръбският посланик в София, който пожела двата народа да продължат да си помагат, но поводите за това да са хубави. 

Около 20 часа на 14 август сръбски автобус, превозващ деца от фолклорен фестивал, катастрофира на магистрала "Тракия". Десетки шофьори стават свидетели на случилото се и веднага започват да помагат на пострадалите от автобуса. Благодарение на бързата си реакция, те спасяват човешки животи. Седем от гражданите, оказали първа помощ, бяха наградени от главния прокурор.

"Доброто не трябва да се забравя, трябва да се повтаря, за да може да припомним какви са традиционните балкански християнски ценности. Да не забравяме, че на първо място сме хора", заяви Гешев.

Посланикът на Република Сърбия в София Желко Йович се обърна към наградените с думите "вие припомнихте на всички какво точно означават думите любов към ближния, грижа към ближния и жертвоготовност". Той им благодари, че са показали "колко сме ближни, колко сме едно, колко сме една душа".

В знак на признателност за изпълнен граждански дълг и човечност - първите, оказали помощ в критичните минути след катастрофата, получиха плакети и грамоти.  

След първоначално положените грижи у нас, лечението на пострадалите деца продължи в болници в родината им. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК