Заради високите цени на газа: Има ли риск болницата в Добрич да остане без отопление?

Частните потребители също няма да се справят с новите сметки

02.09.2022 | 17:58 Редактор: Ваня Кузманова

Има риск многопрофилната болница в Добрич да остане без отопление през зимата. Причината са новите по-високи цени на природния газ. 

И останалите здравни заведения в града не могат да разчитат на алтернативно гориво. Частните потребители също няма да се справят с новите сметки, ако държавата не ги подпомогне.

Около 10 пъти са се увеличили сметките за газ в лечебното заведение само за последната година. А с новите цени на природния газ ръководството се опасява, че не само няма да има икономии, но разходите ще растат още повече. 

"В болницата има пациенти, които изискват минимална температура за нормален престой. Не може да направим режим на пациент, който е в тежко състояние, има необходимостта от топлина, от топла вода. Има реанимация, има неонатология, там, където са новородени дечица. Интензивни отделения, където е абсурдно това нещо да се случи. Ние не можем да си позволим такива действия", заяви директорът на  МБАЛ – Добрич Георги Желязков. 

Не е изключено, ако цените на енергоносителите продължат да растат, болницата да не може да плаща сметките си. 

"Ако се задържи тази цена, задачата би била изключително трудна, на границата с непосилна. Надявам се да излязат ръководните органи с решение, може би под формата на някаква дотация, за да можем да поемем това финансово натоварване, което предстои", допълни д-р Желязков. 

Притеснени за предстоящия зимен сезон са и битовите потребители в Добрич. Над 6000 са газифицираните домакинства града. Сред тях е и апартаментът на старшата медицинска сестра в отделението по хирургия Диана Ангелова. 

"Имаме големи притеснения, защото зимата идва, а цените на всичкото отгоре са неясни. Непрекъснато са променливи и даже не може да се прогнозира каква ще бъде месечната сметка, за да си направим разчет на семейния бюджет", каза Диана Ангелова. 

Единственият друг вариант за отопление е електроенергията, но това ще доведе до непредвидени разходи за Диана. 

"Ако се наложи да се отоплявам на ток, тепърва ще трябва да си закупя уреди, които да използвам, понеже от десетина години сме на отопление с газ и досега си беше комфортно и бяхме добре и нямам никакъв уред", допълни Диана. 

В Диагностично консултативен център 1 постоянното потребление на газ е около 55 хил. куб/м. За тях миналата година са платени 53 хил. лв. В края на тази се очаква сметката да набъбне до над 100 хил.

"Последният стар котел го бракувахме и го заменихме с каскада от няколко нови, които могат да работят заедно, така че да постигнем едно по-гъвкаво отопление. С оптимизираното ни газово стопанство, при нужда допълваме и резервираме с ток", посочи управителят на ДКЦ 1 - Добрич д-р Мариян Ананиев. 

В областната болница са готови да преминат на ток само ако бъдат спрени доставките на газ. Проучва се и възможността за преминаване на дизелово гориво, но ръководството на лечебното заведение се надява да не се стигне до този вариант.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК