Нинова: ГЕРБ са пагубна алтернатива, трябва да замразим цената на газа

Кризите могат да бъдат решени само с редовно правителство, подчерта лидерът на БСП

02.09.2022 | 11:00 Редактор: Елеонора Танева
Нинова: ГЕРБ са пагубна алтернатива, трябва да замразим цената на газа

Преди да се говори за големите промени в борбата с корупцията и справедливостта, е най-наложително да се реши въпроса с инфлацията, доходите, бедността и цените. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Това е най-важното, за да преведем България през тежките зимни месеци, които идват, както го направихме миналата зима", каза Нинова пред "Фокус". 

И посочи конкретни стъпки: 

Първо трябва да се замрази цената на газа. Така, както през февруари го направихме с цената на тока за домакинствата. Това даде резултат - спасихме хората от високи цени. Сега това трябва да го направим с газа.

На второ място - сериозна програма за компенсация на фирмите и бизнеса за цената на газа. Същото го направихме и с тока. Стигнахме до 250 лв. на мегаватчас компенсация за бизнеса и така спасихме икономиката. 

На трето място - мощна социална програма, каквато имаше и досега. За да се компенсират тези високи цени и обедняването на хората.

На четвърто - да се възстановят разговорите с Русия и "Газпром", за да се осигурят по-ниски цени на газа. Това спешно трябва да се направи, защото кризата няма да е само през зимата.

Тя разкритикува ГЕРБ, че прави внушения, според които правителството, в което БСП е участвала, се е провалило във финансовата и икономическата сфера.

"За да заявят на гражданите: "Върнете ни обратно, ние ще решим проблема". Това е първи елемент. Вторият- атакуват за неразумни харчове т.е. социалната сфера, говорят за затягане на коланите и намекват за увеличение на данъците. Искат персонално да ни ударят", допълни Нинова, като потвърди думите си пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че дори децата са разбрали, че кризите са резултат на войната в Украйна. А въпросът е как ще бъдат решени, предложения от ГЕРБ нямало. И добави: ГЕРБ като алтернатива бе било пагубно за България.

Нинова изрази надежда, че след изборите ще има редовно правителство.

"Необходим ни е парламент, който да решава всички тези въпроси, които предлагаме като решения. Тези неща не могат да станат факт, ако няма правителство, но от българските избиратели зависи какво ще е то. Дали ще се събере мнозинство, което да продължим промяната в България, подреждането на държавата, скъсването със задкулисието, да има социална и сигурна държава или ще върнем старото - ГЕРБ модел и всички свързани с този модел зависимости, и 10 млрд. кражби годишно", заключи лидерът на българските социалисти.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК