Конституция по Facebook - къде се крие разковничето към изход от политическата криза?

"При събрани 200 хил. подписа парламентът ще трябва да реши дали да има референдум", посочи Балабанов

01.09.2022 | 13:33 Редактор: Ваня Кузманова

Продължават прогнозите на анализаторите за изхода от политическата криза. Политологът доц. Антоний Гълъбов каза за Bulgaria ON AIR, че служебното правителство не подкрепя нито една от партиите, а политическата криза в страната ще се задълбочава. 

За Станислав Балабанов от ИТН пътят към стабилността е референдум и мажоритарен избор на президент и народни представители.

При събрани 200 хил. подписа парламентът ще трябва да реши дали да има референдум, смята бившият депутат от "Има такъв народ".

"Нинова знае, че ако има такава промяна, тя е политически труп. Ако България стане президентска република, Кирил Петков ще се прибере в Канада", изтъкна Балабанов.  

Според политолога Борислав Ангелов с действията си президентската институция прави заявка да управлява дългосрочно. "Всичките им действия са насочени в тази посока. Служебното правителство е активен играч в изборния процес", посочи той. 

Относно референдума, който предлага партията на Трифонов, политологът Антоний Гълъбов е категоричен, че от "Има такъв народ" търсят политическа подкрепа от президента.  

"В момента дори сме свидетели на опит за директна намеса във вътрешната политика на една партия. Това е умишлено направено. Много е важно хората да следят внимателно тези действия, защото в противен случай могат да си помислят, че можем да си пишем Конституцията по Facebook", заяви политологът. 

Доц. Гълъбов подчерта, че политическата криза в страната продължава да се задълбочава.

Вижте повече в репортажа на Тоня Кръстева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК