Променят изравнителните сметки на столичани само ако са получени след 9 юли

Гражданите могат да подават жалби за неправомерно начислени сметки в срок до 31 август

30.08.2022 | 19:07 Редактор: Петя Кръстева

Промяна в изравнителните сметки на столичани ще има само в случаите, когато те са били получени след 9 юли. Ако абонатите трябва да доплащат, сумата ще бъде обложена с 9% ДДС, а ако "Топлофикация" трябва да върне средства на потребителите - те ще бъдат с 20% ДДС.

Приемаме, че един клиент има средно годишна сметка 500 лева по прогнозно начислена енергия. При отчитането на топломерите става ясно, че има да доплаща 50лв, тъй като е потребил повече.

"Ако това доплащане е отразено до 9 юли, приложимата данъчна ставка е 20% ДДС, а ако е след 9 юли - 9%", поясни Вирджиния Йовчева от "Топлофикация-София"

Няма да има промяна за тези потребители, на които "Топлофикация" има да връща надвзета сума за отоплителния сезон. При тях изравнителната сметка ще остане в този вид с 20% ДДС. 

От дружеството заявиха, че не вземат решения, а прилагат само указанията на Министерството на финансите. Въпреки това, проверките на топлофикациите продължават заради начина, по който са формирали данъка добавена стойност.

"Такава проверка в момента тече, но не от Комисията по енергийно и водно регулиране  (КЕВР). Ако и тя не даде този резултат, Комисията ще се намеси", заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Според юриста Йордан Костов и в Закона за енергетиката е предвидено намаляването на данъка добавена стойност от 20% на 9 на сто, считано от 9 юли тази година

"В тези преходни разпоредби е записано, че по отношение на услугите, които вече фактически са ползвани, се прилага старият данък от 20%", поясни той.

Гражданите могат да подават жалби за неправомерно начислени сметки в срок до 31 август. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК