Пореден спор между политиците, ГЕРБ и БСП с критики към служебния кабинет

Руското енергийно влияние е червената линия, която разделя партиите преди извънредните избори на 2 октомври

30.08.2022 | 18:41 Редактор: Ирена Бакърджиева

Докато "Газпром" продължава да не подава синьо гориво към България, темата се оказва водеща в споровете между политиците. И бившите управляващи, и опозицията отправиха сериозни критики към служебния кабинет.

Руското енергийно влияние е червената линия, която разделя партиите преди извънредните избори на 2 октомври. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди позицията, че България трябва да бъде независима от "Газпром".

"Премиерът Гълъб Донев се опитваше всячески да обясни, че "Газпром" е изключително важно и няма никакво друго решение. С една дума, ние в нашата програма сме за диверсификация от "Газпром", има много начини и ги моля да не се връщат към "Газпром". От другата страна видях Кирчо и Асен как си късат ризата да защитят Лукойл", заяви Борисов.

От "Позитано" 20 са от другата страна на "червената линия". Корнелия Нинова е на позиция, че преговори трябва да се водят, но и тя атакува служебния кабинет. Според нея не се прави достатъчно, че да сближат отново "Булгаргаз" и "Газпром".

"Значи, Министерството на правосъдието каза: "Не знам кой преговоря", шефът на "Булгаргаз" каза: "Политиците преговорят". И ние малко се объркахме кой преговоря. А принципната ни позиция е, че трябва", каза Нинова.

Темата бюджет всъщност беше основната, заради която социалистите дадоха извънреден брифинг. Служебният министър на финансите Росица Велкова прогнозира мрачен сценарий.

"Тя е подписала този бюджет и ни е уверила, че дефицитът се движи между 3-4% както тази година, така и за следващата. Това преобръщане и говорене вчера е твърде изненадващо", коментира лидерът на БСП.

"Кой цървул взима заеми, плаща лихва, за да каже, че има излишък? Втори въпрос - защо премиера иска 6,3 млрд. нов заем?", посочи Борисов.

В крайна сметка от БСП са категорични, че служебният кабинет опипва почвата за евентуално вдигане на данъците, което от левицата нямало да позволят. ГЕРБ пък коментираха, че благодарение на тях цената на тока е останала ниска и са спасили десетки бизнеси и домакинства от фалит.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК