Гръцките изпълнители при Радев: България ни е приоритет при доставките на газ

В преговорите с "Газпром" ще обсъдим и цената, заяви енергийният министър Росен Христов

29.08.2022 | 17:42 Редактор: Елеонора Танева

България ще получава двойно количество газ по терминала от Александруполис, който все още се строи. Споразумението беше постигнато на среща при президента Румен Радев с представители на ръководствата на две гръцки компании, част от служебната власт, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Интерконекторът с Гърция ще заработи на 1 октомври. Реалната диверсификация обаче изисква той да бъде свързан с терминала край Александруполис.

"България е акционер с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполис и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция. Това изисква, разбира се, терминалът да бъде свързан с другия стратегически обект между нашите две страни - интерконекторът", заяви Радев.

Затова държавният глава настоя за драстично увеличение на резервирания от България капацитет за втечнен природен газ от терминала.

"За нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите за повишаване на доставките на втечнен газ през Гърция и в краткосрочен, и в дългосрочен план. И възможностите за включването на България в управлението на порт Александруполис", добави президентът.

А от гръцка страна потвърдиха – работата по терминала върви по план.

"Капацитетът на терминала е от изключителна важност. Смятаме, че България е с приоритет, тя е по пътя към различните пазари. Движим се по график, за да завършим проекта в срок", категоричен беше Костис Сифнеос от Gastrade.

Преговорите на масата при президента завършиха с успех. Резултатът - България ще получава двойно на резервираните количества от 500 млн. кубични метра газ.

"Към момента това решение не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Така че в момента го увеличаваме двойно - от 500 млн. на 1 млрд. кубически метра", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. 

Междувременно той поясни, че България не иска промени по договора с "Газпром", но търси гаранции.

"Искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките, така че физически да може да ги получим. Да обсъдим евентуално и цената", уточни Христов. 

Служебното правителство започва нови търгове за доставка на газ, като процедурите ще бъдат завършени от следващия редовен кабинет.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК