Колко е зависима България от Русия - тема за политически престрелки между ГЕРБ и "Промяната"

Лъжа е, че искам подновяване на договора с "Газпром", каза Борисов. Според Василев арбитражно дело не може да бъде заведено

27.08.2022 | 18:58 Редактор: Елеонора Танева

Нови нападки между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". От партията на Бойко Борисов се оплакаха, че са станали жертва на хакерска атака заради разкрития в енергетиката. Три публикации, свързани с "Газпром" са били на прицела на хакерите. 

Борисов отправи нови нападки относно неверни твърдения по негов адрес.

"Да кажат, че съм за подновяването на договора с "Газпром" е абсолютна лъжа. Нашата политика е 100% диверсификация от "Газпром". Чрез хакерските атаки няма да ни запушат устата. Ние не сме Северна Корея или Русия, за да бъде спрян Facebook", заяви лидерът на ГЕРБ.

От партията му дадоха и съвет на служебната власт. 

"100% диверсификация незабавна от "Газпром". "Внимание при преговорите с "Газпром" пък бил съветът му към служебното правителство, за да не стане да платим невзетите количества два пъти и да не ни осъдят на арбитраж".

От "Продължаваме промяната" обясниха, че арбитражно дело няма как да бъде заведено.

"Няма как да бъдем осъдени по същия договор, тъй като "Булгаргаз" изпълнява договора както е записан. Делото може да се заведе след изтичане на договора, който изтича на 31 декември. Дотогава трябва "Булгаргаз" да си изпълнява стриктно клаузите", обясни Асен Василев.

И за пореден път бившите управляващи си писаха добра оценка за работата в енергетиката.

"Ние смятаме да направим същата програма след 2 октомври както при електроенергията, така да го направим за газа - да има ясна определена цена за газа и разликата да бъде поемана от държавата", поясни Кирил Петков.

От ГЕРБ обаче отправиха нови критики. Бойко Борисов цитира статистика за стокообмена между България и Русия. И направи извод, че управлението на "Продължаваме промяната", ДБ и БСП е направило България по-зависима от Москва. Като пример посочи увеличения внос на стоки от Руската федерация.

"160% нарасна, което показва накъде изтичат капиталите от България. Само за пет месеца милиарди евро са изтекли от България. Искат да изкарат Радев, че е руският човек, едва ли не. Не, те имат страхотна машина за манипулация", каза Борисов. 

Според него изгонването на дипломати и служители на Руското посолство е засегнало българо-руските отношения, но не в толкова голяма степен.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК