Манолова: Хората ще плащат с 260% повече за парно от 2021 г.

Лидерът на "Изправи се България" настоя бензинът и дизелът да поевтинеят с левче

26.08.2022 | 14:39 Редактор: Петя Кръстева

"За първи път всяка изравнителна сметка за парно е проблемна. Не смогваме да обясним на хората защо ги карат да плащат по няколкостотин лева отгоре. Възможно е "Топлофикация-София" да не е изпълнила решението на Народното събрание за намаляване на ДДС за топло от 20% на 9%. Затова и първото ни искане към служебния енергиен министър Росен Христов е да направи незабавна проверка на работата на топлинните счетоводители", заяви лидерът на "Изправи се България" Мая Манолова.  Тя проведе поредна протестна акция пред ресорното ведомство.

По думите ѝ ако НАП не направи проверка, на ход ще е прокуратурата да се произнесе дали е намалено наистина ДДС в сметките на потребителите на "Топлофикация-София". 

След 2 октомври ще започнем кампанията "Не плащай", когато ще предложим държавата да поеме увеличението в сметките на потребителите. Сега не можем да ги посъветваме да не ги плащат, защото утре частен съдебен изпълнител ще им почука на вратата", поясни тя. 

Според Манолова при работещ парламент държавата няма да има оправдание да не поеме увеличението на сметките.

Вторият проблем, свързан със 140 000 битови потребители на парно в София, за който Манолова сезира министър Христов, бе свързан с драстичния скок на сметките за отопление с природна газ. 

"Направихме изчисление на база миналогодишните сметки. Хората ще плащат с 260% повече през тази година. Настояваме държавата да поеме увеличението над 150 лв. на мегаватчас за битовите потребители. Мярката да важи за училища, болници, детски градини, социални домове, църкви, манастири, които няма да могат да си платят", призова тя.

Манолова настоя още ресорният министър да свика незабавно общо събрание на "Лукойл Нефтохим", на което да бъде сменен държателят на златната акция на държавата Красимир Първанов, а също и да бъде намалена цената бензина и дизела с левче.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК