Идва двоен бустер, Експерти: Не трябва да си слагаме често ваксина, много хора импровизират

Прогнозата на учените е, че коронавирусът отслабва, но не си отива

23.08.2022 | 19:21 Редактор: Ваня Кузманова

Честите ваксинации срещу коронавирус могат да променят имунната система, сочат нови данни. А наличните ваксини показват по-малка ефективност срещу разновидностите на Омикрон. На този фон скоро се очаква одобрение на двоен бустер. 

Първата комбинирана ваксина срещу коронавирус, в която има защита и срещу варианта Омикрон, се очаква съвсем скоро да бъде одобрена в Европейския съюз. Данните до момента от нея са обнадеждаващи. 

"Първият двоен бустер се прилага във Великобритания и е на Moderna. Очаквам съвсем скоро да има и на Pfizer. Данните от комбинирана ваксина са драматично по-добри на класическия бустер с основния вариант на Ковид", посочи ръководителят на лаборатория в Берн Аспарух Илиев.

Четвъртата доза трябва да бъде поставена поне шест месеца след предишната имунизация или след боледуване, посочи д-р Илиев. Данните показват, че ако това е по-често, настъпват промени в имунната система.

"Ние не бива да поставяме една и съща ваксина прекалено често - поставянето на всеки три месеца би било прекалено често", заяви Аспарух Георгиев.  

В момента сме свидетели на импровизация, обяснява и имунологът проф. Андрей Чорбанов. 

"В момента доста хора се опитват да налучкват, само и само да намерят решение на вирус, който продължава да се движи из населението", изтъкна проф. Чорбанов. 

Според него ваксините трябва да са насочени към целеви или рискови групи. 

Прогнозата на учените е, че коронавирусът отслабва, но не си отива.

"Все още не сме се отдалечили от опасния вариант, че да няма мутация, която да ни върне обратно в опасния курс. Това е риск, който може да настъпи през зимата", каза Илиев. 

В Израел, където първо започна масовото поставяне на четвърта доза, данните сочат, че се намаляват смъртните случаи при хората над 60 години и тези с хронични болести, но защита се осигурява и с трета доза. 

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
6 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 1 година
Психясахте народа,информация по темата-бустери да се публикува само на медицински сайт! От 2 години и 6 месеца не престанахме с всяване на страх и паника -СПРЕТЕ ТОЗИ ТОРМОЗ !!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
Д.ИВАНОВА
преди 1 година
Уважаеми,не е нужно да си "експерт" за да проумееш,че няма човешко същество,чийто организъм да преработи толкова химия за толкова кратко без да се увреди безвъзвратно имунната ни система. Уточнете предпазвате ли ни или ни лекувате,защото не се случва нито едно от двете и знаете ли-писна ми от вашата фалшива"загриженост"за моето здраве Сигнализирай за неуместен коментар