Рокадите продължават: Сменят шефовете на ДКК и "Кинтекс"

Разследващи органи установили, че "Кинтекс" е платил приблизително 800 хил. лв. към офшорно дружество

18.08.2022 | 14:40 Редактор: Петя Кръстева
Рокадите продължават: Сменят шефовете на ДКК и

Трима нови членове влизат в борда на директорите на "Държавната консолидационна компания" (ДКК).

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов направи опит за това още в първите си дни на управление, но тримата - Венцислав Тодоров, Иван Зангочев и Костадинка Кърджиева, бяха вписани в Търговския регистър едва вчера. Тодоров става шеф на ДКК.

Първото решение на новия борд, в който остават и предишните четирима души, назначени от Корнелия Нинова, докато беше икономически министър, е да смени шефовете на ВМЗ, "Кинтекс" и НИТИ - Казанлък. В първото дружество се връща Иван Стоенчев, който беше освободен през юни. Шеф на "Кинтекс" става одиторът Милен Николов, а в НИТИ - Казанлък остава досегашният Делян Начев, съобщават от ДКК.

Новите назначения в "Кинтекс" са продиктувани от влизането на разследващи органи в държавния оръжеен търговец, предаде "24 часа". Данните показват, че непосредствено преди това са платени приблизително 800 хил. лв. към офшорно дружество. Всички факти и обстоятелства предстои да бъдат уточнени, но за да се направи обективен анализ на състоянието му, е взето решение да се включат нови експерти в ръководството. 

Единственият член на Съвета на директорите, който е гласувал против изплащането на големите суми към офшорната компания, остава в ръководството на "Кинтекс". Това е Пламен Пешев, който е дългогодишен служител на дружеството с над 30-годишпен стаж. За нови членове са предложени Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев.

Заради доброто управление на Деян Начев досега той остава начело на НИТИ - Казанлък. Процедура за уволнението му стартира в последния ден от ръководството на Нинова. Към момента обаче тя е спряна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК