Фантазии или реалност - от "Кинтекс" източили 800 000 лв. през офшорка в Дубай?

Антимафиоти претърсиха централата на дружеството

11.08.2022 | 18:37 Редактор: Елеонора Танева

Няколко часа служители на ДАНС претърсваха централата на оръжейното предприятие "Кинтекс". Първи за акцията съобщи доскорошният директор на дружеството Александър Михайлов. Във Facebook той написа, че агентите на ДАНС изземват документи и информация за плащанията на оръжейното дружество.

Според него схемата за източване на дружеството е активирана в последните дни през офшорна компания в Дубай.

"Държавният търговец участва в търгове в чужбина и ги печели на база професионализъм и късмет. Ръководители, различни от мен, са създали и поддържали заблуда, че компания от Дубай е указвала помощ и съдействие за сключване на тези договори. Заради това са подписали комисионни договори с нея и са ѝ превеждали милиони. В началото на тази седмица 2 валутни превода около 800 хил. лв. са платени на тази компания в Дубай, която нищо не е свършила", обясни Михайлов. 

От Държавната консолидационна компания заявиха пред Bulgaria ON AIR, че нямат информация за проверка от ДАНС, но отхвърлиха твърденията за източване на средства и ги определиха като неоснователни и тенденциозни. 

"Нека да престане г-н Михайлов да фантазира. Нямам такава информация и неговите твърдения са неоснователни", заяви директорът на ДКК Смиляна Кръстева. 

Според нея работата на дружеството е обезпечена за следващите две години.

"Новият екип на "Кинтекс" работи добре, няма злоупотреби. Дори заявих, че преди няколко дни е сключен договор на голяма стойност, който е осигурил поне две години е обезпечил работата на дружеството", добави Кръстева.

От Министерството на икономиката и индустрията посочиха в позиция за Bulgaria ON AIR, че при тях са постъпили сигнали за дейността на "Кинтекс", които са препратени на компетентните органи. 

Александър Михайлов беше освободен от най-високия пост в оръжейното дружество в края на април от тогавашния министър на икономиката Корнелия Нинова. Днес Михайлов заподозря, че схемата е подготвена по време на кабинета "Петков" с назначения по постове.

"Когато поех поста през есента, прекратих тази практика, отказах и един лев да платя и прекратихме договора. На 15 април дадох доклад на Нинова, че докато съм шеф, лев няма да види тази компания, и на другия ден бях уволнен", уточни Михайлов.

Бившият министър на икономиката и председател на БСП Корнелия Нинова не коментира обвиненията. Вратите на дружеството останаха заключени през целия ден.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК