Бившият шеф на "Кинтекс": Над 2400 тона българско оръжие е изнесено за Украйна

"Пратките са разтоварвани на полско летище на 70 км от украинската граница", съобщи Михайлов

04.08.2022 | 12:27 Редактор: Ваня Кузманова
Бившият шеф на

Повече от 4200 тона българско оръжие е изнесено за Украйна само в първите четири месеца на войната с подписа на вече бившия вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова, твърди освободеният от нея директор на оръжейното търговско дружество "Кинтекс" Александър Михайлов.

Пратките са разтоварвани на полско летище на 70 км от украинската граница, съобщи Михайлов като заяви, че разполага с документи за твърдението си.

"За първите 4 месеца от началото на войната – от март до юни включително, 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в близост до украинската граница.

Шестдесет полета за 4 месеца означават, че през ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна. Усреднена калкулация показва, че за този четиримесечен период 4200 тона българско оръжие са доставили в пограничното на Украйна полско летище.

За да може да се визуализира Михайлов даде пример – това са 212 тежкотоварни камиона, подредени в колона плътно един след друг в рамките на 4 км, или казано с други думи – от Народното събрание на България до зала "Арена Армеец" на "Цариградско шосе".

"На този фон г-жа Корнелия Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие, е не само несъстоятелно твърдение, но и обидно към българските граждани", каза Михайлов, цитиран от БНР. 

Освободеният директор на "Кинтекс" посочи, че данните, които изнася, са на базата на Закона за достъп до обществена информация и разполага с документи за тях.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК