Как се гледат деца без вода? Цял ден отвиваш крановете и чакаш, казва Теодора от Вискяр

Жителите на пернишкото село протестираха срещу безводието, което ги мъчи от години

14.08.2022 | 19:31 Редактор: Елеонора Танева

Жители на пернишкото село Вискяр излязоха на протест заради липсата на вода. Селото има проблеми с водоснабдяването и през летните месеци хората редовно остават без питейна вода. В знак на протест те блокираха за кратко пътя София - Стрезимировци.

"Тогава сменяха тръбите, а проблемът цялостно е от 9 години. Водопроводът е много стар, постоянно има аварии. Да не кажа голяма дума, но в седмицата задължително има авария", уточни членът на инициативния комитет Валери Асенов.

Жителите на селото многократно са подавали сигнали до община Перник и ВИК София, но без резултат.

"Проблемът да не се качва водата при нас е в две връзки, които не са направени от ВИК Перник. Правиха се опити, те ги правиха, избива вода, не могат да я задържат. Правят се некачествено ремонтите", убеден е Красимир Милошев от Вискяр.

Правен е опит за подмяна на тръбопровода, но проблемът остава, а изкопаните дупки край селото продължават да стоят незапълнени.

"Нито средства изисква, нито нищо. Само малко майсторлък. казват, че трябвало някаква специфична заварка - абсолютно елементарен проблем е", убедени са жителите на селото.

Теодора Валентинова е майка на 2 деца. Тя и семейството ѝ живеят от 10 години в селото. Споделя, че е много трудно да отглежда децата си.

"Седиш точно на чешмата и цял ден отвиваш крановете, за да чакаш водата и не знаеш колко време ще имаш. Дали ще е час, дали ще са два, дали ще са три, дали ще е половин час и водата свършва", споделя тежкото ежедневие майката.

Жителите на село Вискяр ще продължат протестите докато проблемът с водата не бъде решен.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК