Кална вода тече от чешмите във Вакарел, 40 години хората нямат нормална питейна вода

Жителите на селото са готови на протести

05.08.2022 | 18:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Жители на Вакарел готови на протести заради проблеми с питейната вода в селото. Проблемите са от години, но решение няма.

През целия си съзнателен живот Веселин живее във Вакарел. Казва, че постоянно има проблем с питейната вода. Сутрин тече кална вода и се налага с часове да се изтича, за да се избистри.

Проблемът идва от довеждащият водопровод, дълъг около 9 км. Той е на близо 50 години и често по него възникват аварии, които водят до спиране на водата за цялото село.

"40 години нямаме вода, с какво сме по-различни", пита кметът на Вакарел Ангел Павлов.

По време на кабинета "Петков" Регионалното министерство е предложило за финансиране 108 обекта в цялата страна, сред които и във Вакарел. Кметът твърди, че парите са спрени на последното заседание на Министерския съвет.

"30 населени места спрени, защо сме нежелани, защо 40 години да нямаме вода", каза кметът.

Проблемът с водопреносната мрежа се отразява и на частните фирми, които работят в района, като тази, която модернизира железопътен възел "Елин Пелин-Вакарел"

"Имаме работници - 300, настанени до Вакарел, не можем да им осигурим хигиенни нужди, вода", твърди представител на строителната фирма Мурад Тюрк.

От МРРБ отговориха, че са запознати със случая и се работи по създалата се ситуация. А хората от Вакарел са категорични, че ще протестират, докато не получат чиста питейна вода.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК