Путин пред Ердоган: "Турски поток" работи гладко, европейците трябва да са ви благодарни

Руският президент е благодарил на турския си колега за решението на въпроса с износа на украинско зърно

05.08.2022 | 17:30 Редактор: Елеонора Танева

Започна знаковата среща на турския президент Реджеп Ердоган с руския му колега Владимир Путин в Сочи. 

В началото на срещата в любимия черноморски курорт на Владимир Путин турският му колега Ердоган определи "Турски поток" като един от най-важните маршрути за доставка на руски газ за Европа. На свой ред Путин подчерта, че "Турски поток" работи гладко и европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това.

"Искам да отбележа, че "Турски поток", чието строителство завършихме преди време, днес е една от най-важните артерии за снабдяване на Европа с руски газ", заяви Путин.

Руският президент благодари също на турския си колега за решението на въпроса с износа на украинско зърно.

"С вашето непосредствено участие и с посредничеството на ООН бе разрешен въпросът, свързан с доставките на украинско зърно от черноморските пристанища", отбеляза руският президент. 

Турция играе важна посредническа роля между страните в конфликта. Турският президент обърна внимание и на сирийския въпрос.

"Надявам се, че ще обърнем специално внимание на темата за Сирия, което ще има положително въздействие върху ситуацията в региона", подчерта Ердоган.

Предишната среща между Путин и Ердоган се състоя на 19 юли в Техеран. Междувременно Русия забрани на инвеститори от неприятелски държави да продават дяловете си в стратегически предприятия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК