ДБ: Антикорупционната комисия проверява ректора на УХТ след съмненията за подкуп

"Ще наблюдавам този случай и ще изисквам бърз резултат", заяви Ивайло Мирчев

10.08.2022 | 16:17 Редактор: Ирена Бакърджиева
ДБ: Антикорупционната комисия проверява ректора на УХТ след съмненията за подкуп

Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е образувала производство за установяване на конфликт на интереси на ректора на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов, съобщи Ивайло Мирчев от "Демократична България". Информацията е на базата на негово запитване на КПКОНПИ.

Името на Моллов нашумя отново, след като наскоро изтече запис, в който предлага на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подкуп, за да бъде запазена дейността на "Евролаб 2011" на граничния пункт "Капитан Андреево". Той е бил шеф на БАБХ по времето на кабинета "Орешарски", а също и учредител на партията на Стефан Янев. След случая със записа е образувано досъдебно производство, а Пламен Моллов продължава да заема позицията на ректор на УХТ.

Причината за проверката в КПКОНПИ е, че в средата на 2020 г. назначено от Пламен Моллов длъжностно лице в УХТ изпраща покана за пряко договаряне към фирма "Люпеан" ЕООД за 165 хиляди лева без ДДС. В документацията има изискване фирмата да се занимава със строително-ремонтни дейности. В Търговския регистър обаче "Люпеан" ЕООД няма регистриран такъв предмет на дейност. По данни от СЕБРА от 2020 г. насам "Люпеан" ЕООД е получила допълнително сума от 71 851,68 лв. от УХТ.

Едноличен собственик на "Люпеан" ЕООД е Любен Йочков. Той е и съсобственик на "Монело" ООД заедно с Неделчо Моллов и Петя Моллова - син и съпруга на ректора на УХТ Пламен Моллов, а също и на "Мултихрис" ООД , съобщиха от пресцентъра на "Демократична България".

"Ще наблюдавам този случай и ще изисквам бърз резултат", обяви Мирчев в профила си в социалните мрежи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК