Напрежение на "Капитан Андреево": Жандармерия охранява служителите на БАБХ

Заради проблема на границата се образуваха колони от чакащи автомобили

07.08.2022 | 19:20 Редактор: Ваня Кузманова

Напрежение между частните санитарни фирми и служителите на Българската агенция по безопасност на храните на граничен пункт "Капитан Андреево". Заради проблема на границата се образуваха колони от чакащи автомобили, наложи се намесата на жандармерия. Днес на място отиде и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. 

Чакане с часове, заплахи и непрестанни конфликти между служители на БАБХ и частна фирма, извършваща контрол на границата. Такава е ситуацията на "Капитан Андреево" само допреди ден, когато жандармерия идва, за да успокои ситуацията на пункта. 

До напрежението се стигна след като от агенцията съобщиха, че са разширили дейността си и вече включват в контрола си и товаро-разтоварните работи. Фирмата, която отказва да отдаде контеола на агeнцията е един от 20-ъe оператори на товари. Те сключват договори с фирми, които внасят храни, получават данните за товарите. Отговорна за официалния контрол върху стоките обаче е Агенцията за безопасност на храните. 

Скандалът с фирмите за санитарен контрол започна преди около месец, когато бившият премиер Кирил Петков съобщи за корупционни схеми, извършвани от няколко частни фирми на пункта. Тогава Петков ги обвини в допускане на тонове плодове и зеленчуци с пестициди до българския пазар. 

А правителството, чрез Агенцията за безопасност на храните, иззе контрола върху вноса на стоки. След обжалване и решение на съда частниците си върнаха правомощията на пункт "Капитан Андреево". Днес от Продължаваме промяната излязоха с нова позиция.

2 511 товарни автомобила са преминали през граничен пункт "Капитан Андреево" от петък до днес. От тях 296 са подлежали на санитарен контрол. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК