Министър Демерджиев: "Капитан Андреево" функционира нормално, проблемът е решен

Той заяви, че цялата държава ще се бори с правни средства за разрешаване на ситуацията в ползва на държавата

07.08.2022 | 12:05 Редактор: Теодора Патронова

След четири дни, в които Българската Агенция по безопасност на храните не беше допускана да обработва товари на граничен пункт Капитан Андреево, днес служителите вече работят. Това обявиха на брифинг от контролния пункт служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и представители на агенцията и местната полиция.

ГКПП "Капитан Андреево" функционира нормално по всички параметри и от двете страни. Екипи на жандармерията са на пункта, за да поддържат обществения ред и преустановят конфликти. Жандармерията не спря, а възстанови трафика. Това заяви служебният министър Иван Демерджиев, който пристигна на инспекция на граничния пункт.

В предишните дни тук се наблюдаваше напрежение от страна на шофьорите на товарни автомобили, тъй като се налагаше да чакат с часове, за да бъдат проверени товарите им. Причината бе, че служителите на БАБХ не бяха допуснати да обработват товари от фирмата, която извършваше контрол на пункта до този момент. 

"Конфликтите са от най-различен характер. Подадени са десетки жалби и от двете страни, които се обработват в момента. Всяка от страните обвинява другата в различни противоправни действия", обясни министърът.

До напрежението се стигна след като БАБХ заявиха, че Агенцията е разширила дейността и вече сключва контрола по товаро-разтоварните работи. Правителството на Кирил Петков определяше ситуацията като една голяма корупционна схема. Кабинетът се опита да изземе от частните дружества от взимането на проби, но ВАС отхвърли тези действия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК