Вътрешният министър на проверка на "Капитан Андреево"

Жандармерия продължава да охранява служителите на Агенцията по безопасност на храните

07.08.2022 | 08:33 Редактор: Теодора Патронова
Вътрешният министър на проверка на

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков се отправят днес към граничния пункт "Капитан Андреево", където три дни беше блокирано преминаването на товарни камиони с храни.

Причината е напрежението между частната фирма "Евролаб 2011" и инспекторите на Агенцията по храните, което наложи и изпращането на жандармерия. Струпалите се камиони очакват да бъдат обработени.

Жандармерия продължава да охранява служителите на Агенцията по безопасност на храните и да им осигурява възможност да вършат товаро-разтоварната дейност по контрола на камионите. През последните дни се е стигнало до физически сблъсъци между инспекторите и частната фирма, която от 10 години има монопол върху контрола на границата.

"Фирмата беше довела множество млади, здрави и силни мъже, които, на практика, бяха заели площадките, където се извършва товаренето и разтоварването", разказва директорът на Агенцията по храните професор Христов Даскалов.

Заради конфликта поне 500 камиона с храни бяха блокирани на пункта, като част от тях все още са там, съобщи БНР.

"Това да се натрупат 500 камиона с храни нали разбирате, че е много сериозно нещо, особено в летния период, това са и много разходи за превозвачите", отбеляза проф. Даксалов.

Днес вътрешният министър и зам.-министърът на земеделието ще проверят граничния пункта "Капитан Андреево" и ще очертаят мерки за нормализиране на ситуацията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК