Петков: След решението на съда за "Капитан Андреево" се страхувам, че не сме довършили промяната

Премиерът обяви, че е подал искане към ДАНС да се установи дали Ковачки е собственик на ТЕЦ "Брикел"

20.07.2022 | 15:55 Редактор: Теодора Патронова
Петков: След решението на съда за

Премиерът в оставка Кирил Петков коментира решението на ВАС да върне частната фирма "Евролаб 2011" на ГКПП "Капитан Андреево".

"Това е един от най-добрите примери защо ние трябва да продължим да се борим да имаме съдебна реформа. Докато този тип решения съществуват, аз се страхувам, че не сме довърши промяната. Но за да се случи това, трябва да имаме едно наистина свободно мнозинство", каза премиерът.

"Това, че частната лаборатория на "Капитан Андреево" ще бъде потенциално върната от втората инстанция, означава, че има риск държавата да се лиши от едни 50 млн. лева приход на година. Какво означава това? Означава 6 детски болници, 15 областни болници, закупуването на 52 скенера за ЯМР или 6 хил. кувьози. Просто сега, вместо тези неща държавата да може да ги купи, ако остане това решение от ВАС, те ще отидат в печалбата на една частна фирма на границата. Но ние ще продължаваме да се борим", изтъкна той.

Петков обяви, че е подал искане към ДАНС да се установи дали Ковачки е собственик на ТЕЦ "Брикел".

"Предложението, което отправяме към министър Караджов, е за общински проекти на стойност 426 млн., които да покриват 194 общини и населението от 5 млн. и 900 жители. Това показва, как когато се дават средства на общините на база обективни принципи, не на субективни такива, как тези пари отиват при 73% от всички общини в България и засягат 86% от населението на България", добави той.

Петков обясни, че критериите са, че не може да има повече от 3 проекта на община, а финансирането като сума е функция на броя на жителите. "Няма други критерии. За разлика от Борисов, който раздаваше парите както си иска, тук има обективни критерии и затова постигнахме този резултат."

"Взехме решението за АМ "Хемус", за спешната медицинска помощ по въздуха - българските граждани ще бъдат спасяваме в рамките на златния час след инциденти", допълни Петков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 3
независимост на съда
преди 1 година
Значи Премиерът в оставка, не признава решенията на съда!? Това няма нищо общо със Гешев и прокуратурата. Сигнализирай за неуместен коментар