Военният министър търси самолети на лизинг, взе Генчовска в екипа си

Не ни е открита сметка във Федералната банка на САЩ за поръчаните F-16, загубите ни от лихви са 10 млн. лв., каза Димитър Стоянов

10.08.2022 | 11:09 Редактор: Елеонора Танева

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви приоритетите си за следващите два месеца. 

Той е поискал информация дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг. Имал е срещи с посолства на различни страни, изпратени са писма с искане на информация дали могат да бъдат предоставени самолети на лизинг.

"Изтребителната авиация е в изключително тежко положение. Остатъчният ресурс на самолетите МиГ-29 ни позволява да носим въздушно дежурство, тоест дежурство по "air policing" до средата на 2023 година. Предприели сме мерки, провел съм разговор с посоката страна за евентуален ремонт на 6 броя двигатели на МиГ-29", каза Стоянов.

Той отбеляза, че първите F-16 ще пристигнат през 2025 година. Подчерта, че не е открита сметка във Федералната банка на САЩ за плащането им. 

"Средствата, които бяха от доверителния фонд и са в доверителния фонд за закупуване на самолетите F-16, не са прехвърлени в сметка във Федералната банка на САЩ. По данни на министерство на финансите, загубите от лихви са в порядъка на 10 милиона долара", заяви Стоянов.

Бившият външен министър Теодора Генчовска става част от Министерството на отбраната, стана ясно при представянето на екипа на служебния министър.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК