Заради заведение в Созопол: Завариха къща-паметник на културата със зазидани прозорци

От общината заявиха, че незаконното строителство върху крепостната стена ще бъде премахнато след края на сезона

09.08.2022 | 13:45 Редактор: Теодора Патронова

Община Созопол ще издаде предписание да бъде съборено заведение с тераса и стълба, които са поставени на къща, която е паметник на културата. Новият собственик на сградата иска да я реставрира в стария ѝ вид и е сигнализирал за незаконното строителство и нарушение на Закона за културното наследство. 

Къщата е една от емблематичните за Созопол. Намира се до портите на античната крепостна стена, до амфитеатъра и църквата на площада в Стария град. Новият собственик на сградата я заварва със зазидани прозорци и тераса със заведение.

"Тук става въпрос за паметник на културата и виждаме, че тази постройка, която е опряла до североизточната стена, е затворила над 50% от стената на къщата. Аз не мисля, че това е нормално и че някой може да го узакони в този вид. Най-вероятно го е направил някой, който си е помислил, че е над закона", смята собственикът на сградата Румен Караманов.

Заведението е собственост на бившия областен управител на Бургас Константин Гребенаров. Извършена е проверка от Главния инспекторат за опазване на културното наследство и общината в Созопол започва административно производство.

"Навесът, който е с издадено разрешително за строеж до приключване на дейностите по реставриране на сградата паметник на културата, следва да се премахне. Категорично няма разрешение нито за масите, нито за стълбата и те ще бъдат премахнати", заяви директорът на Дирекция "Устройство на територията" в Община Созопол Иванка Хльостарова.

"В момента, в който разбрах, че разрешението ми е временно и там някакво условие е изтекло, съм заявил на кмета, че като свърши туристическият сезон ще премахна керемидения покрив, така че няма казус!", обясни собственикът на заведението Константин Гребенаров.

За запазване на уникалната красота на Созопол призовават и туристите, които всяко лято идват, за да разглеждат старите къщи и крепостните стени. 

"Къщите тук са уникално красиви! Нуждаят се от реставрация. Нещо да се направи", каза екскурзоводът Анна Василева.

От община Созопол заявиха, че незаконната тераса и стълбата върху крепостната стена ще бъдат премахнати след края на сезона, защото в разгара на туристическия сезон няма как да влезе тежка техника.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
thramondana
преди 1 година
Някой сеща ли се, че въпросната крепостна стена е пълна бутафория?! На това място имаше оригинален участък от крепостта, който в един момент бе разрушен, за да се издигне бутафорията тъкмо от господата Арнаутски и Божидар Димитров. Постарайте се малко, като правите репортажи, моля! Сигнализирай за неуместен коментар