Нов археологически комплекс в Созопол буди интереса на туристите

След разкопките са открити останки от сгради, некропол и обредни огнища

25.06.2022 | 13:45 Редактор: Теодора Патронова

Нов археологически комплекс ще посреща туристи в Созопол. В местността "Месарите" е била част от извънградската територия на древната Аполония Понтийска. След разкопките са открити останки от сгради, некропол, обредни огнища и добре оформен път от V-IV в. пр.Хр. Пътят е бил основна връзка между града и извънградските имения. 

Проучванията в местността се извършват вече 10 години по съвместен проект между Националния археологически институт при Българската Академия на Науките и музея "Лувър".

От днес до 27-ми юни в Созопол ще се проведе и Международна научна конференция.

"Връщаме се 25 века назад, когато жителите на Аполония са усвоили тази територия, която е извънградска или "хора" се нарича за Аполония Понтийска и на която са били изградени стопанства, имения, в които са се извършвали различни стопански дейности и по този начин се е изхранвал града и е просперирал. Жителите на Аполония са изградили този доста стабилен път за времето заради връзката на града с медните залежи в Меден рид, където те са добивали мед, всъщност това е най-големият икономически просперитет на Аполония", разказа ръководителят на проекта доц. д-р Кръстина Панайотова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК