Изчезнал плаж и блато вместо море: Созопол и Черноморец искат помощ от държавата

Трябва да бъде решен проблемът с изграденото пристанище

25.01.2022 | 14:16 Редактор: Теодора Патронова

Община Созопол и жители на Черноморец искат помощ от държавата, за да се направи нов проект на построеното преди 6 години с европейски средства пристанище в града. След неговото изграждане единият от плажовете в Черноморец е изчезнал, а морето е напът да се превърне в блато.

Жителите искат съдействие от държавата да бъде решен проблемът с изграденото пристанище. Заради грешка в проектирането единият плаж на курорта вече го няма.

"Видя се, че в тази част на пясъка се натрупа за сметка на другия край, където бяха изкарани камъни и реално плажът не е това, което беше преди години", обясни председателят на Общински съвет в Созопол Георги Пинелов.

Преди две години местните хора излязоха на протест и поискаха специалисти да преразгледат проекта. Оттогава нищо не се е променило.

От община Созопол искат  експертна  проверка и анализ на състоянието на залива. Също така да бъдат предвидени средства за изработването на нов проект, така че проблемът да бъде решен до началото на летния сезон.

"През лятото наистина състоянието е ужасно! Трудно хора биха влезли да се къпят. Трябвало е да се направят на самата стена някакви отвори, дали тръби, дали модули, през които да минава водата, за да може да циркулира и да не се получава това заблатяване", поясни Пинелов.

Изграждането на пристанището в Черноморец е струвало над 9 милиона лева.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 2 години
Когато гласувахте проекта в Общински съвет не помислихте ли. (виж протокол на Общински съвет). А съвет, или контрол оказахте ли на Рейзито. Солидарност. Сигнализирай за неуместен коментар