Шефът на "Булгаргаз": До последно не вярвахме, че "Газпром" ще ни спре доставките

Председателят на КЕВР Иван Иванов разкритикува дружеството

09.08.2022 | 11:48 Редактор: Тодор Петров

До последно не вярвахме, че "Газпром" ще ни спре доставките на природен газ, коментира по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. "Мислехме, че това е шега", каза той и допълни, че българската страна е платила за газа, както е по договор, но това плащане е върнато на 26 април, а ден по-късно и доставките бяха спрени. В рамките на 24 часа компанията е трябвало да намери газ, за да изпълни своите ангажименти към клиентите си.

Председателят на КЕВР Иван Иванов направи забележка на дружеството, че в последно време бави внасянето на заявленията си - в средата на месеца се дискутират цените за текущия месец. Йоцов обаче обясни, че до последно се провеждат търгове за доставки, слотове и т.н.

Към 10-о число на предходния месец, каквито са изискванията, компанията може да даде единствено изчисленията, свързани с доставката на газ по дългосрочния договор с Азербайджан, и прогнозата може да не е адекватна, стана ясно от думите на Йоцов. Председателят на КЕВР предупреди, че изискването за срока на ценовите заявления е нормативно определено и при неспазване ще има административно-наказателни мерки.

Директорът на "Булгаргаз" обясни, че не е било възможно компанията да купи слотове за терминала за втечнен газ край гръцкия остров Ревитуса. Търговете за 2022 година са се провели през октомври/ноември 2021 година. Иванов обаче посочи, че свободни позиции е имало и през април и май.

Йоцов е оптимист за доставките на газ до края на годината. Той обясни, че се водят и разговори за дългосрочен договор за втечнен газ с американски производител. Компанията обаче няма допълнителен капацитет и може да достави на България газ едва от 2027 година за срок между 10 и 20 години.

Четете повече в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
Мартин
преди 1 година
Според мен този с маската е глобалистка помия ! Мислел той ! Естествено ,че не можеш ! Понеже мозъка то е изтрит . Сигнализирай за неуместен коментар