Решават за поскъпването на газа с 55% и за Акт 16 на интерконектора с Гърция

Протестиращи ще връчат студени радиатори на председателя на КЕВР

09.08.2022 | 07:20 Редактор: Елеонора Танева
Решават за поскъпването на газа с 55% и за Акт 16 на интерконектора с Гърция

КЕВР ще обсъди на работно заседание заявената от "Булгаргаз" цена на синьото гориво за месец август. Общественият доставчик настоява за поскъпване с 55%.

Ако предложението бъде одобрено, ще стане факт рекорден ръст от 298 лева за мегаватчас. Преди седмица от комисията обявиха, че няма механизъм, с който могат да повлияят на исканото увеличение. 

Преди началото на заседанието на регулатора ще се проведе протестна акция на "Изправи се, БГ". От партията ще връчат студени радиатори на председателя на КЕВР Иван Иванов. Окончателното решение на държания регулатор се очаква да стане ясно до края на тази седмица.

Междувременно днес трябва да стане ясно дали интерконекторът Гърция-България ще получи Акт 16.

Инвеститорите по проекта трябва да представят мрежови ежедневен график с крайната дата, в която обектът ще бъде завършен. Това съобщи вчера служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с участниците в строителството на междусистемната газова връзка.

Разговорите бяха проведени с цел да се изготви спешен план, за да се компенсира забавеното строителство и газовата връзка да заработи в изпълними срокове.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК