Министър Шишков: Властта е знаела за забавянето на строежа на интерконектора с Гърция

Проектът за изграждането се разделя на два етапа

08.08.2022 | 17:35 Редактор: Искра Ангелова

Държавата със спешен план за въвеждането в експлоатация на газовата връзка между България и Гърция. Причината е в забавеното строителство, обяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков. Очаква се утре да стане ясно кога по газопровода ще потече синьо гориво.

"Установихме, че има забавяне на строителството. Държавата е декларирала пълно съдействие, за да може по най-бързия начин обектът да бъде въведен в експлоатация", поясни арх. Иван Шишков.

От думите му стана ясно, че предишната власт е била уведомена за забавянето на строежа.

"Това, което виждате, са забележките от съответните институции - не е довършен заради изтървани срокове от държавата. Аз не искам да гледам назад. Искам да гледам напред", допълни служебният регионален министър.

За да наваксат пропуснатото време, държавата и инвеститорите имат спешен план. Проектът за изграждането на интерконектора с Гърция се разделя на два етапа, като в първия ще бъдат извършени всички неотложни дейности, свързани с въвеждането в експлоатация на частта, която е необходима за въвеждането на съоръжението в експлоатация.

"Поискахме от инвеститора да ни представи мрежови график, не само с крайната дата, а график ден по ден, за да могат да бъдат контролирани. Това е единственият начин, по който можем да гарантираме изкъсо процеса и да осигурим всички държавни институции да са на разположение", категоричен е арх. Шишков.

"Разчитаме много на подкрепата на държавата. Това е проект от стратегическо значение. Това е от голяма важност, който ще обезпечи 3 млрд. кубически метра газ, което е еквивалент на потреблението на България. Правим всичко възможно да бъдем готови до отоплителния сезон", каза изпълнителният директор на възложителите Теодора Георгиева.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК