На фона на високата инфлация: Ръст на строителството на жилищни сгради

Това показват данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на тази година

04.08.2022 | 16:27 Редактор: Ирена Бакърджиева
На фона на високата инфлация: Ръст на строителството на жилищни сгради

На фона на рекордната инфлация у нас и поскъпването на строителните материали, както и нарушените доставки на материали, издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради рязко се покачват през пролетните месеци. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на тази година.

Издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в страната за април-юни се увеличават с една пета на тримесечна база и с една трета – на годишна.

През второто тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в страната нарастват с 21,6% спрямо първото тримесечие. Броят на жилищата в тях расте с 45,5%, както и общата им застроена площ - с 44,5%.

При издадените разрешителни за строеж на административни сгради също се наблюдава ръст - както на броя им - с 11,1%, така и при разгънатата им застроена площ - с 39,9%. Издадените разрешителни за строеж на други видове сгради са с 8,7% повече, а общата им застроена площ - с 21,8%.

През второто тримесечие местните администрации са издали разрешителни за строеж на 2249 жилищни сгради с 13 810 жилища в тях и 1 692 823 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 20 административни сгради/офиси с 23 464 кв. м РЗП и на 1164 други сгради с 697 715 кв. м РЗП, отчита националната статистика.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК