Лудост на имотния пазар - вижте с колко поскъпнаха жилищата в София

На второ място се класира Пловдив

26.07.2022 | 08:59 Редактор: Искра Ангелова
Лудост на имотния пазар - вижте с колко поскъпнаха жилищата в София

Жилищата в София поскъпнаха с над 85% за период от шест години и три месеца. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са със 74,6% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с 91,5%. Така столицата държи първото място по поскъпване и на старите, и на новите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите със 72% за период от шест години и три месеца. В повечето големи градове в страната поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 69% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 75,6%, съобщава "Труд".

Топ 3 на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Русе, където цените на жилищата са нараснали с над 64% за периода. При новото строителство в крайдунавския град поскъпването е с 48%. При съществуващите жилища увеличението на цените е значително по-голямо - с 66 на сто.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 51-56%. На четвърто място в общата класация е Стара Загора (+56,2%), следвана от Варна (+51,7%). Но за всеки от двата града има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

В Стара Загора значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 64%, като в този сегмент от пазара градът е на трето място в класацията след София и Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат значително. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените е по-малко, но също е сериозно - с близо 54%, показват данните на националната статистика.

Във Варна ситуацията е различна - апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 62% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с под 35%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси около Варна.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 40% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 18%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с близо 60%. Бургас е градът в класацията с най-голяма разлика между поскъпването на новите и старите жилища.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 62,5%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 68,4%, а ръстът на цените на новото строителство е с близо 53%.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК