Болницата в Благоевград прелива, молят се за още легла в Инфекциозно отделение

От ЗИ са обяснили, че няма как да бъде задвижена процедурата, защото няма обявена епидемиологична обстановка

03.08.2022 | 19:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

Намалиха срока на Ковид мерките в София до 19 август. Променят се и някои от изискванията за носене на маски на закрито, които влизат в сила от утре в столицата.

Изцяло запълнен е капацитетът в Ковид отделенията на многопрофилната болница в Благоевград. В лечебното заведение се надяват да им бъде позволено да разкрият още легла в Инфекциозното отделение, но за това се изисква разрешение от Здравната инспекция. Оттам обаче са обяснили, че на този етап няма как да бъде задвижена процедурата, защото няма обявена епидемиологична обстановка.

"Хоспитализираните са настанени основно в 2 от отделенията на болницата – във Вътрешно и в Инфекциозно отделение. Ако до преди 3 седмици пред Спешно приемно отделение минаваха по 10-12 души с Ковид-19, последните 2 седмици минават около 35-40. От тези 103-ма хоспитализирани над 37-38 са пациенти, които са диагностицирани с  Ковид-19, но са насочени за домашно лечение", каза зам.-директорът на МБАЛ Благоевград д-р Александър Костов.

На този етап в Инфекциозното отделение от 22 легла за Ковид болни се използват само 12. Останалите 10 стоят свободни и това създава огромни трудности при хоспитализация на нуждаещите се.

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?

Да! Даже трябва да са задължителни за носене навсякъде на закрито.
9%
Не! Няма смисъл от маските, в тези горещини само пречат на дишането.
55%
Противник съм на ограничителните мерки, всеки трябва да преболедува Ковид-19.
30%
По-важно е да се следи за спазването на мерките, не само да ги въвеждат.
6%
Общо 2308 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК