Напрежение между президентството и БСП: Остър тон след уволнен кадър на левицата

След коментар на Йотова за задачите на служебния кабинет, от БСП излязоха с остра реакция

03.08.2022 | 18:38 Редактор: Ваня Кузманова

Продължава напрежението между президентската институция и БСП. След коментар на вицепрезидента Илияна Йотова за задачите пред служебния кабинет, от БСП излязоха с остра позиция.

Две са основните предизвикателства пред служебния кабинет, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Да осигури стабилността в страната и втората да осигурят сигурността на българските граждани - от енергийната до Ковид сигурността за зимата, проект за новия бюджет, както и справянето с всяка една криза, която остави предишния кабинет", заяви Йотова.  

След изказването на вицепрезидента, дойде и светкавичната реакция на бившите партньори в управлението.

"Бяхме внесли програма за 6 месеца, в която давахме решение, именно за проблема с газа. Тогава изведнъж президентската институция ни връчи мандата и замълча. Даже ни ускоряваха да го върнем по-бързо", посочи Георги Свиленски от БСП. 

Тонът между "Дондуков" 2 и "Позитано" 20 допълнително се изостри след като от първия ден на встъпването в длъжност на служебния кабинет стана ясно, че е уволнен зам.-генералният директор на Национална компания железопътна инфраструктура - Гергана Алексова, която е член на БСП. Социалистите приеха това като реваншизъм.

Според шефа на Националната компания железопътна инфраструктура Златин Крумов неговият заместник е уволнен заради причиняване на пречки в работата на компанията. Той заяви, че е получавал заплахи от БСП заради уволнението. 

След като вчера трима членове на БСП встъпиха в длъжност в кабинета, назначени от президента в петък, ръководните органи на партията ще решат дали те да получат наказание или да бъдат изключени. 

Причината е, че без решение на Народното събрание са станали министри в момент, в който трябва да ръководят предизборната кампания на левицата, стана ясно от думите на Свиленски.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК