Проф. Александрова: Не трябва да воюваме с коронавируса, а да живеем мирно с него

Вирусологът прогнозира, че на всеки 6 месеца ще се появява нов вариант на Ковид-19

01.08.2022 | 19:35 Редактор: Искра Ангелова

Страната върви към "плато" на новозаразените с короновирус. В четири области в страната от днес се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на Ковид-19. Това са Варна, Плевен, Шумен и Търговище. 

В тези области маските на закрито стават задължителни както в градския транспорт, така и в аптеки, оптики, специализирани институции за социални услуги, заведенията за болнична и доболнична помощ. В детските заведения се засилва "филтърът" за деца със симптоми. Свижданията в болниците ще се допускат само при пациенти, приети за повече от пет дни, по преценка на лекуващия лекар. Изискват се още дистанция от метър и половина в търговските обекти и осигуряване на дезинфектанти за ръце.

Според специалистите при въвеждането на нови мерки трябва да се търси баланс между желанието хората да се радват на лятото и забавянето на развитието на вируса.

"Това е един изключително деликатен баланс, ние буквално се надхитряме и надиграваме с вируса, който продължава да търси себе си. Трябва да можем да продължим да живеем с него - щастливо", увери вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ коронавирусът е вече неизменна част от нашия живот.

"Още един патоген в портфолиото на микросвета, който ни заобикаля, и не трябва да живеем във война с него, а просто да се научим на мирно съвместно съществуване, като имаме едно наум и се възползваме от постиженията на науката", допълни проф. Александрова.

Вирусологът прогнозира, че на всеки 6 месеца ще се появява нов вариант на коронавируса. Като единствен сигурен начин да се подготвим за него тя определи  ваксинацията.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК