Добре дошли в България! Неприлични отварачки по морето възмутиха Калин Сърменов

Една от десетките възможности пред туристите да отнесат скъп спомен от посещението си у нас стана причината за възмущение

01.08.2022 | 17:59 Редактор: Ирена Бакърджиева

Една от десетките възможности пред туристите на българското Черноморие да отнесат скъп спомен от посещението си у нас това лято стана причината за възмущение, изразено от директора на Сатиричния театър Калин Сърменов.

"Нос Калиакра днес. Ето с това посрещаме туристите. Чудите се какво е? Това са дървени, здрави ку…ве - фалоси! В изобилие! Емблемата на туризма в България. Идваш тук и получаваш това, даже си плащаш. Е много сме прости", заяви Сърменов във Facebook профила си.

Според Сърменов дървените фалоси, които всъщност са отварачки за бира, са само част от отблъскващата среда, която посреща чуждестранните туристи.

"Качеството на самите будки, които те продават, т. нар. дюкянчета, мръсотията около тях, начинът, по който те посрещат. Има един мургав гражданин, който стои пред първата арка, свири на места доста добре едни песни, които нямат абсолютно нищо с България, да не влизам в конкретика, но това е нещото, което те посреща. Посрещат те тези фалоси", казва още той.

"Тези фалоси се продават от 10 години по българското Черноморие, ако някой не ги е виждал, а така наречените шевици, мартеници и други се произвеждат в Китай", твърди председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Според него ключът към по-добро позициониране на туристическия сектор у нас е в създаването на т. нар. туристически индустриални зони, в които да се предлагат качествени български стоки.

"Да говорим така, че през зимата работещите в т. нар. туристически комплекси, които да бъдат превърнати в туристически индустриални паркове. Работещите да могат да произвеждат сувенири, които през лятото да се продават и така да създаваме работни места. За това се иска политика, която ние нямаме, ние като държава нямаме", коментира Драганов.

"Въпросът не е до това какво, въпросът е как. Ние всички знаем, че искаме България да има стратегия в туризма. Какво значи стратегия – да знаеш какво искаш и как да го направиш. Ние засега знаем какво искаме – че трябва туризмът да бъде подпомогнат, че трябва да се измъкнем от клещите на това, което сами си докарахме, от бетона, от лошата слава на алкохолна дестинация и т.н.", смята Сърменов.

Програмата за публична подкрепа за развитие на индустриалните паркове с бюджет от над 416 млн. лева е ключова в Националния план за възстановяване и устойчивост на страната. С оглед на политическата криза у нас обаче проектът засега остава на пауза.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


8
12 rate up comment rate down comment 3
Нуша
преди 1 година
Мартина,зависи какво си търсила във Флоренция.Може би точно светещи... Но там се предлагат много други неща и ако има и простотии,те се губят в морето от истински културни и исторически ценности.Ние имаме какво да покажем,но не умеем да го направим. Сигнализирай за неуместен коментар
7
6 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 1 година
Това го видях преди 10г.на о.Корфу,има го и в цяла Гърция.Нима това им пречи на туризма?Нека си оправим обслужването,качеството пък тези отварачки не са проблем. Сигнализирай за неуместен коментар
6
6 rate up comment rate down comment 4
Свилен Събев
преди 1 година
Преди 5 години на Ставрос ги видях ! Сигнализирай за неуместен коментар
5
5 rate up comment rate down comment 1
Бебо
преди 1 година
4
5 rate up comment rate down comment 7
Мартина
преди 1 година
Такива халосни,само че светещи се продават по сергиите на Флоренция, така че Сърменов малко да пропътува и после да плюе типично по българск Сигнализирай за неуместен коментар
3
11 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 1 година
Е, нали Къци го беше казал това. Сега пък Сърменов. Да видим утре кой ще е. Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 4
Иван
преди 1 година
Калин, и в Гърция и Турция ги има същите сувенири, а те са по добри в туризма. Не ги одобрявам, но има сувенири за всеки вкус. Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 9
Тя
преди 1 година
Тези отварачки ги продават по цяла Европа от преди 10 год. ,в България са доста позакъснели Сигнализирай за неуместен коментар