Борисов е убеден - само за няколко дни е щял да се разбере с Ердоган и да приключи темата с газа

Лошото управление е причина за задълбочената енергийната криза, посочи лидерът на ГЕРБ

31.07.2022 | 15:47 Редактор: Елеонора Танева

Бившите и отиващите си управляващи в задочен спор за енергийната криза. От ГЕРБ призоваха служебният кабинет да стартира дългосрочен търг за доставки на газ. Партията обвини кабинета в оставка, че връщали руските газови посредници срещу по-висока цена за потребителите.

Сериозен недостиг с количествата природен газ и без яснота къде ще бъдат разтоварени 7-те танкера с втечнен природен газ, за които правителството говори в петък. За това предупредиха от ГЕРБ, позовавайки се на писмо от "Булгаргаз" до БЕХ. 

"Не знаем дали правителството е приело тази оферта за 7 кораба или не е приело и ако е приело, къде ще ги разтоварва", каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

От Министерството на енергетиката отказаха коментар и допълниха, че темата е подробно коментирана в петък в Министерския съвет. Пояснява се, че кабинетът "Петков" е насочил разговорите към един от танкерите, а офертата и финализирането на останалите 6 е в ръцете на служебното правителство.

"Евентуално ще имаме доставка от един от танкерите, ако се намери къде да бъде разтоварен. Защо няма да се намери къде? Защото те не купиха капацитети в терминала е Ревитуза", каза Делян Добрев.

Лошото управление е причина за задълбочената енергийната криза, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Писмата на "Булгаргаз" показват пълния провал. Пълен провал показват и всичките им ходения до Баку. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата", убеден е Борисов. 

И обяви при какви условия от ГЕРБ са готови да протегнат ръка към другите партии след вота.

"Закон за 100% диверсификация от "Газпром". След това търг дългогодишен за доставки на газ за над 10 години. Нужен е таван на цените на горивата, да спрем растящите цени", уточни Борисов.

Критики бяха отправени и за това, че газовата връзка с Гърция все още не е довършена. А от там страната ни очаква значителни количества газ.

Ангажиментът за останалите 6 танкера е в ръцете на служебното правителство. По план три от тях трябва да бъдат доставени тази година - през октомври, ноември и декември, а останалите - в началото на 2023 г.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Л.Иванов
преди 1 година
От всичко казано от най- големия мафиот в най- новата история на страната единствено вярно е, че лошото МУ управление е причина за задълбочената енергийна криза! Но само един мъж с достойнство , чест и морал може да признае грешките си! Сигнализирай за неуместен коментар