Пътните строители отправиха остри критики към кабинета "Петков"

Протестите им продължават втори ден

28.07.2022 | 11:05 Редактор: Петя Кръстева

Втори ден продължават протестите и блокадите на пътни строители в цялата страна. В столицата демонстрациите започнаха в 9 часа на две различни локации – на Околовръстния път и пред Народното събрание. Пред парламента строителите разпънаха палатков лагер с лозунги "Искаме работа в България, не милостиня на борсата".

Протестиращите искат да им бъдат изплатени близо 720 млн. лева за вече извършени дейности. За час беше блокирано движението в района на парламента. Протести се провеждат още във Варна, Бургас, Хасково, Стара Загора, Велико Търново и Монтана

На фона на протестите от Българската браншова камара "Пътища" отправиха сериозни критики към кабинета "Петков".

"Управляващите в оставка и председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Настимир Ананиев за пореден път излъгаха, като отмениха заседание на комисията, докато членовете ѝ и ние като представители на Българска браншова камара „Пътища“ чакахме в обявения час, което доказва липсата на управленски капацитет на властимащите", категорични са те.

От браншовата организация подчертават, че "седем месеца безхаберие оставиха държавата без пътно поддържане и изкараха, отново стотици хора по площадите и пътищата на територията на страната, за да защитят труда си". Според тях всички изречени лъжи от управляващите "показват безхаберието към Националната сигурност на Република България".

"Без поддържането на регионалната пътна мрежа се създават предпоставки за животозастрашаващи ситуации. Оставянето на стотици обекти без възможност за изпълняване на дейностите по тях, амортизираната и остаряла на повечето места пътна настилка създават сериозни рискове от ПТП и загуба на човешки животи и за това сега управляващите трябва да понесат отговорността", констатират още те.

Управителният съвет на Българската браншова камара „Пътища“ е категоричен, че действията на политиците показват некомпетентност и неразбиране на държавническото поведение. Липсата на решения и действия поставя под риск пътната мрежа на Република България, а щетите от това са за сметка на българските граждани. Според тях призивите за проявяване на разум не са дали резултат, което ще доведе до невъзможност за поддържане на пътната инфраструктура.

Снимка:  Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК