За първи път от 10 години БДЖ излиза на печалба

За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група е в размер на 13 256 000 лв.

26.07.2022 | 18:05 Редактор: Теодора Патронова
За първи път от 10 години БДЖ излиза на печалба

За второ поредно тримесечие националният железопътен превозвач отчита увеличение на своите приходи. За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група "Холдинг БДЖ" ЕАД е в размер на 13 256 000 лева. За първи път от 10 години, групата, която включва "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД, "БДЖ-Товарни превози" ЕООД и "Холдинг БДЖ" ЕАД излиза на печалба, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Това важи и самостоятелно за "БДЖ-Товарни превози" ЕООД, което към края на юни реализира счетоводна печалба от 6 904 000 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството, оперативната печалба от присъщата му дейност е 2 201 000 лева. "БДЖ-Товарни превози" ЕООД са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. до сега.

По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които бяха актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината. "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети, спрямо същия период на миналата година. Паралелно с това, от януари, дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК