Огнен Ад: Над 1000 дка гора горят вече 20 часа край Лесичово и Калугерово

Тежкотоварна техника помага за гасенето

22.07.2022 | 13:48 Редактор: Ирена Бакърджиева

Вече два хеликоптера "Кугър" и тежкотоварна техника се включиха в гасенето на пожара, който бушува край селата Лесичово и Калугерово. Засегнати са високите части на борова гора, която граничи с автомагистрала "Тракия". Пожарникари, горски служители и доброволци и в момента гасят стихията.

Повече от 20 часа огнена стихия бушува в над 1000 декара иглолистна гора край селата Калугерово и Лесичово. Върховият пожар и вятърът наложиха в гасенето да се включат хеликоптер, както и тежкотоварна техника.

"Метеорологичните условия бяха вчера неблагоприятни, тъй като пожарът от низов стана върхов, който е много сложен за гасене. В момента през нощта падна долу и е низов. Извършваме гасителни действия и мислим, че няма да допуснем повторно запалване на върхов пожар. Използваме и хеликоптер, който много помага в гасенето в тази местност", заяви директорът на РДПБЗН-Пазарджик комисар Ангел Ангелов.

На мястото са десетки пожарникари от Пазарджик и Панагюрище, горски служители и доброволци.

"Някъде около 30 човека горски има на терен, още толкова чакам. Две пожарни, колегите от пожарната са с нас. Доста жива сила сме вкарали. Три булдозера има, надяваме се да се справим, но още веднъж казвам, че е много опасна ситуацията и не трябва да я подценяваме", каза директорът на Горско стопанство-Пазарджик Гавраил Рангелов.

За първи път пожарът е забелязан от жителите на Калугерово в следобедните часове вчера, когато виждат гъсти кълба дим над гората.

"Нашият двор е горе на високо, ние сме на хълм и видяхме пожара. Така разбрахме, че се е запалило. Какво се виждаше? Много дим, а в основата - пламък", твърди един от очевидците на пожара.

"Цяла нощ е горяла гората. Миришеше в цялото село. Добре, че течението беше към гората, та нямаше тук обгазяване", допълва друг очевидец.

Часове след началото на огъня огнеборците видяха добро знамение в една от спасените от пожара костенурки.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Министерството на земеделието, храните и горите

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
жена
преди 1 година
Преди години при голям пожар около Стара Загора се отзова само Русия.Хайде сега да видим къде за братятя западно европейци и САЩ. Сигнализирай за неуместен коментар