ДБ и БСП сближиха позиции за нов кабинет, независимите депутати ще съдействат

Корнелия Нинова ще задържи мандата колкото е необходимо, за да се избегнат избори

21.07.2022 | 15:50 Редактор: Ваня Кузманова
ДБ и БСП сближиха позиции за нов кабинет, независимите депутати ще съдействат

Днес на срещата на левицата с "Демократична България" и независимите депутати завърши първият кръг от разговори, на които беше обсъждана само програмата на евентуалното бъдещо управление. 

С надежди, че ново правителство може да бъде съставено, но и с доза търпение и премисляне на следващите крачки приключи първият кръг от разговори инициирани от мандатоносителя БСП.

"Търпение и професионализъм и можем да успеем да имаме правителство с третия мандат, което ще бъде добра награда за страната", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.  

Отцепилите се депутати от "Има такъв народ" са съгласни с чутото от БСП на масата на преговорите, но ги предупредиха.

"Ние представихме предложенията на "Има такъв народ" за допълване на програмата. Получихме ги и писмено тези предложения и ги изпращаме до всички, с които преговаряме. Срокът, в който молим да се произнесат по предложенията е утре в края на деня, за да можем в края на тази седмица да затворим програмата, и да обявим, че имаме единодушие по отношение на политиките и законодателната рамка", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Другите потенциални партньори са доволни от първата крачка направена с приетите в комисия промени на първо четене в закона за противодействие на корупцията. 

"Това е добър знак за преговорите. Този закон е важната стъпка, която ние поставихме за продължаване на преговорите. С "Има такъв народ" сме водили преговори, работили сме заедно. Там за съжаление нивото на доверие не е високо", изтъкна председателят на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. 

"Направили сме всички наши бележки, нашите опасения за антикорупционния закон. Смятаме, че антикорупционното законодателство се нуждае от дълбока промяна", каза депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева.  

Очаква се на втория кръг разговори, който започва следващата седмица, партньорите да обсъдят конкретни имена и да търсят най-приемливата фигура за министър-председател. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК