Бившите коалиционни партньори с позитивни сигнали за кабинет, имена не са обсъждани

За напусналите "Има такъв народ" е важно да има антикорупционно мнозинство

21.07.2022 | 15:00 Редактор: Ваня Кузманова

Първият етап от преговори за съставяне на кабинет между БСП и евентуалните партньори приключва днес. Последни на разговори бяха поканени от "Демократична България" и независимите депутати. 

От "Демократична България" вече заявиха, че ще се включат по-активно в разговорите, след като бъдат изгладени противоречията между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". ДБ обяви, че има надежда, защото левицата е припознала програмата, която беше договорена при първите разговори, когато мандатът беше при "Продължаваме промяната". 

"Страната трябва да има управление и рисковете да има избори в този момент, когато трябва да подготвим държавата за тежката зима, която ни очаква. По-разумно е да се състави управление", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

За напусналите "Има такъв народ" е важно да има антикорупционно мнозинство.  "Имаме среща с Корнелия Нинова. Нашата идея е това, което вие казвате, да има достатъчно време да се приеме антикорупционното законодателство да бъде прието", посочи независимият депутат Георги Георгиев. 

Другите потенциални партньори са доволни от първата крачка направена с приетите в комисия промени на първо четене в Закона за противодействие на корупцията.

"Това е добър знак за преговорите. Този закон е важната стъпка, която ние поставихме за продължаване на преговорите. С "Има такъв народ" сме водили преговори, работили сме заедно. Там за съжаление нивото на доверие не е високо", изтъкна председателят на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. 

"Направили сме всички наши бележки, нашите опасения за антикорупционния закон. Смятаме, че антикорупционното законодателство се нуждае от дълбока промяна", каза депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева.  

Конкретни имена за министри все още не са обсъждани. Вторият кръг на разговори се очаква да започне следващата седмица.

Следващите разговори се очаква да бъдат малко по-трудни с оглед на това, че ще се говори за конкретни имена и това, че всяка партия има резерви към останалите формации. И по-трудни заради променящата се политическа обстановка и задълбочаващите се кризи. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК