Червени линии в парламента: Има ли шансове Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ?

Бойко Атанасов от "Възраждане" също е номиниран за шеф на Антикорупционната комисия

20.07.2022 | 19:07 Редактор: Петя Кръстева

Времето на третия мандат вече тече, а събирането на мнозинство от 121 народни представители все още не е сигурнои. 

Преди дни от "Продължаваме промяната" вече поставиха своето условие - министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да оглави Антикорупционната комисия. 

Бързането за приемане на промени в закона за противодействие на корупцията и за избор на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ не се хареса на опозицията.

"Вие много добре знаете какъв е смисълът в това ултимативно искане на вашия коалиционен партньор "Продължаваме промяната", обърна се към БСП председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Премиерът в оставка Кирил Петков отново застана зад номинацията на Бойко Рашков.

Други партии обявиха, че са необходими законодателни промени, но не липсват и резерви към основния предложен кандидат. 

"Няма лошо да се върви в такава посока, ако обаче има яснота какво точно ще гласи този закон и как ще функционира тази система", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ". 

Според независимия депутат Николай Радулов Бойко Рашков би се справил с позицията, но все би било хубаво да има повече кандидати. 

С оглед на изтичащото време на 47-ото НС, за да станат промените в Закона за противодействие на корупцията факт, ще са необходими поредица от извънредни заседания.

Освен Бойко Рашков, към този момент Бойко Атанасов от "Възраждане" също е номиниран за шеф на Антикорупционната комисия.  Неясно остава дали и останалите партии ще издигат свои кандидати за поста. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook TУК