Новият подвариант на Омикрон е у нас, търсенето на маски и тестове се засили

Пикът на сегашната вълната се очаква в средата на август

19.07.2022 | 19:11 Редактор: Ваня Кузманова

В София и Бургас вече са регистрирани първите случаи на по-заразния подвариант на Омикрон - BA.4. Заради растящия брой заразени в столицата от днес са в сила нови мерки. Засега обаче ограничения на национално ниво не се предвиждат. 

С заповедта на Столичната регионална здравна инспекция маските стават задължителни за болници, аптеки, дрогерии и оптики. В градския транспорт в София те остават препоръчителни, а в Бургас предлагат да станат задължителни.

Засега мерките ще са само в областите с най-много случаи, а затваряне на бизнеси не се предвижда. В аптеките след последната вълна на Ковид-19 търсенето на маски е намаляло, а цената им е по-ниска. 

"От излизането на извънредното положение имаше едно успокояване и нямаше интерес към маските и тестовете, но в последния месец интересът към маските и тестовете се засили, и то може би във връзка с пътуванията имаше интерес, а в последните дни, е свързано с повишената заболеваемост", посочи управителят на аптека Ваня Московска. 

Както и при предишните въведени ограничения част от хората искат маските да станат задължителни във всички затворени пространства, а други са против въвеждането на каквито и да е мерки. 

Пикът на сегашната вълната се очаква в средата на август с над 7500 заразени на ден. Според математика проф. Николай Витанов, ако мерките не се спазват, има три възможни сценария.

А в момента най-висока заболеваемост на 14-дневна база има в областите София-град, Варна и Бургас.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК