Пожарът край Казанлък унищожи постройки и 55 дка борова гора, евакуирани са 4-ма души

Втора огнена стихия пламна и в село Крън

19.07.2022 | 18:49 Редактор: Петя Кръстева

Пет екипа на "Пожарна безопасност" - Казанлък и още два от Стара Загора са изпратени да гасят големия пожар край Казанлък на Подбалканския път. Той се разрази на метри от бензиностанция в района на Вилно селище "Старите лозя". 

В близост до мястото се намира военен полигон, в който днес около обяд са се провели планови стрелби. Една от версиите на местните хора е, че огънят тръгва именно от полигона и се разгаря много бързо заради вятъра. Гражданите остават притеснени, а някои от тях дори се опитват да помогнат с погасяването на пожара чрез градински маркучи. 

По първоначална информация няколко изоставени постройки са обхванати от огнената стихия. Изгоряла е и 55 дка борова гора, предаде репортер на Bulgaria ON AIR

Огънят е успял да се прехвърли през четирилентовото шосе и да стигне в непосредствена близост до автокъща. Собственикът и служителите са се опитали да изкарат автомобилите, но по думите им "в такава ситуация, не знаеш накъде да хванеш". 

"Пожарът се разпространява на три фронта. На север - към военния полигон, на изток - в посока Мъглиж, и на юг", коментира главен инспектор Станимир Тончев. Заради задимяването движението между София и Бургас беше спряно и в двете посоки. 

Според официалната информация по случая жилищни сгради не са засегнати, въпреки това обаче Bulgaria ON AIR разполага с информация, че вследствие огнената стихия 4-ма души са евакуирани. Двама от тях са настанени в частни жилища.

По-късно през деня пожар избухва и в село Крън, където отново горят сухи храсти и стари масиви от рози. Движението между двете населени места се пренасочва през село Енина. 

Кметът на село Крън е изпратил трактори да разорат пространството около горящите храсти, намиращи се на 200-300 метра от Института по розата. Към момента за нито един от двата пожара не е изисквана помощ за погасяване чрез хеликоптери. Както в Казанлък, така и Крън силният вятър се оказва основен разпространител на огъня. 

Причините за пожара ще бъдат изяснени след неговото погасяване. Към момента няма информация за пострадали хора или опасност за гражданите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК