fallback

Политолог: Очевидно е желанието на Радев и Нинова да избегнат избори и да има кабинет

Всеки се крие зад парламентарната група и зад решения, които някой друг е взел, смята Слави Василев

18.07.2022 | 18:27 Автор: Ирена Бакърджиева

"Президентът очевидно по-скоро иска да избегне избори, защото те няма да решат нищо ново. Тук основният въпрос е не дали БСП получава мандата или ДБ, а какво може да се случи с нашата държава. Толкова са наболели проблемите, че редовно правителство трябва да има, трябва да има легитимна власт, която да посрещне зимата", заяви политологът Слави Василев в извънредното студио на Bulgaria ON AIR по повод връчването на мандата за съставяне на кабинет на БСП.

Той се съмнява, че от БСП ще успеят да съставят кабинет, защото, за да намерят 121 депутати, трябва още 4-ма депутати от парламентарната група на ИТН да подкрепят правителството.

"Със сигурност желанието на Корнелия Нинова да се състави правителство е очевидно, защото всяка една партия иска да изпълни поне част от обещанията, които дадоха на гражданите, че нещо ще се случи, ако промяната дойде", коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

Василев смята, че партиите винаги първо гледат да защитят собствения си интерес, който е да изглеждат максимално добре пред очите на колкото се може повече хора, защото това е тежест. Според него в дадената конюнктура партиите в четворната коалицията не са в много завидна позиция.

"В българската политика много отдавна няма визионери. Погледнете на партиите и на лидерите какви са им основните политически послания. "Да не се краде" е върхът. Сякаш максимумът, който политическият ни елит може да постигне за нас, като общество, е той да не краде. Това ли е таванът на нашите амбиции? Интригата сега е кои ще бъдат министри и премиери. Защо не се говори какво ще направим", твърди политологът.

Василев отбеляза, че стремежът на партиите в момента е как да достигнат заветното число 121, за да може да има правителство, а вече като седнат в Министерския съвет, ще намират проблеми и решения. Според него това не е политически процес, който може да въвлече гражданите.

"Политическата ни система е изчерпана. За съжаление, българската политическа действителност превърна колективния орган НС в орган на колективна безотговорност. Там всеки се крие зад парламентарната група, всеки се крие зад решения, които някой друг е взел. В крайна сметка, когато политиците не могат да намерят избор, те казват, че ще отидем на избори и народът ще ни подреди. На народа му писна да ви подрежда, защото както и да ви подреди, отново липсва отговор на основния въпрос - какво ще направите, когато дойдете на власт", заяви Василев.

Гостът твърди, че ако имаше политическо водачество в България и лидер на партия, който да заяви, че неговата битка в политиката не е да бъде част от коалиция, която да изпълни някакъв мираж на съдебна реформа, а да каже, че неговата битка е да промени политическата система, то българският народ би могъл да го припознае, ако политическият елит го артикулира правилно.

В заключение Василев бе помолен да прогнозира дали БСП ще успее да състави кабинет.

"Ако трябва да заложа на една хипотеза, то е избори", завърши политологът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback