Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Социолог: БСП няма да състави кабинет, предизборните нагласи са много по-силни

Недоверието между коалиционните партньори е изключително високо, подчерта Евелина Славкова

18.07.2022 | 18:14 Редактор: Тодор Петров

БСП получи от президента Румен Радев третия и последен мандат за съставяне на правителство в този парламент. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви категорично, че няма да се водят преговори с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Фактът, че стигаме до трети мандат за съставяне на правителство показва минималните шансове това да се случи. Винаги очакванията са при връчването на първия мандат. Не мисля, че БСП ще успее да състави правителство. Очакванията бяха, че президентът ще даде мандата на "Демократична България", тъй като БСП по-лесно могат да преглътнат и да подкрепят правителството на ДБ, отколкото ДБ да подкрепи кабинет на БСП", коментира социологът от изследователски център "Тренд" Евелина Славкова в предаването "Директно".

Тя посочи, че точката на кипене между коалиционните партньори е толкова висока, че това прави невъзможно воденето на преговори. Недоверието между тях е изключително високо, смята Славкова.

По думите ѝ политиците си дават сметка, че вероятността да се отиде на избори е голяма и няма да искат да разочароват своя електорат.

"Дават си сметка, че ако сега не се отиде на избори, много скоро пак ще се ходи. Предизборните нагласи са много по-силни от реалното искане за съставяне на кабинет", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Славкова не вижда вариант за стабилно управление между вече бившите коалиционни партньори. Предсрочни избори също не са магическо решение на проблемите, отбеляза тя.

"Какво следва след предсрочните избори, защото съставянето на коалиция няма да бъде толкова лесно... Точката на кипене е изключително висока. Казаха се много неприемливи неща в политически план, които ще окажат влияние в бъдещи разговори. Нито едното, нито другото е добре", заяви Славкова.

Според нея сега започва динамиката на целия предизборен процес и може би от "Има такъв народ" ще заложат на този елемент, отколкото на преговори за кабинет на всяка цена.

Социологът прогнозира, че при избори изненадите ще бъдат при подреждането на политическите формации в НС. 

"Представете си ситуация, в която "Възраждане" е трета политическа формация и България трябва да потвърди своята евроатлантическа насоченост. По-приемливо ще стане съставянето на кабинет между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Следва много тежка зима. Има много неща, които могат да се използват за аргумент за събиране на несъбираеми партии", завърши Славкова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК