Специалист: Имаме по-различно протичане на Ковид-19, инкубационният период е по-къс

Продължава да расте заболеваемостта в страната

18.07.2022 | 17:52 Редактор: Искра Ангелова

Продължава да расте, макар и плавно, заболеваемостта от Ковид-19 в страната. Новите случаи са 417. Това означава, че положителни са малко над 25% от направените тестове. Общият брой на хоспитализираните е 597. Трима души са починали, като оздравели са отчетени 82 души.

Поставени са 101 дози ваксини. От днес заради растящия брой случаи са задължителни маските в болниците и социалните заведения. Решението е в сила за шест области: София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник.

Само 9 области на страната остават в "зелената зона" по заболеваемост. 16 са вече областите в "жълтата зона" с над 100 на 100 хиляди заразени с коронавируса. София-град, Варна и Бургас обаче вече са в "червената зона" по заболеваемост с нас 250 заразени на 100 хиляди население и попадат към така наречения първи етап на Националния оперативен план за справяне с пандемията.

Така от днес в тези три области влизат в сила нови противоепидемични мерки - носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения стават задължителни, по възможност да се въвежда работа от разстояние и спазване на отстояние от 1,5 метра.

Морската ни столица достигна над 270 заразени на 100 хиляди население. От регионалната здравна инспекция засега не отчитат натиск върху болниците.

"Имаме 68 хоспитализирани и 7 пациенти в интензивно отделение. Миналата година имаме различно протичане на този вариант на Ковид-19. Характеризира се с по-леко протичане, по-къс инкубационен период, по-леки прояви на симптоми, по-малко хоспитализиране, затова не се налага въвеждане на по-тежки мерки и локдаун", поясни главният секретар на РЗИ - Варна Цеца Янкова.

Не липсват обаче и хора пред имунизационните кабинети. Сред тях са и семейство Атанасови.

"Бяхме в болницата и двамата. Прекарахме Ковид-19 и след 1 година си проверихме антителата, и са нормални, но решихме да си сложим ваксина вече", коментира Ваня Атанасова.

"От по-старата генерация сме и смятаме, че е редно да минем през кабинетите за ваксиниране", допълни Игнат Атанасов.

Днес те за първи път слагат маски след последната Ковид вълна. Други обаче смятат, че маските трябва да се носят винаги в затворени пространства.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 6
Annti-COVID
преди 1 година
Набодете се с така наречените "ваксини" и умрете ! Около мен и моите приятели вече има доста случаи с ***, които се "ваксинираха" и след това здравният им статус рязко се влоши. Някои ослепяха вследствие на кръвоизливи в очите, други се парализираха вследствие на хеморагичен инсулт, а трети просто ... умряха. А някои, които се надупчиха с 1-ва, 2-ра и бустерна доза на така наречените "ваксини" се разболяха тежко от последните варианти на лабораторно създадения COVID. Сигнализирай за неуместен коментар