Прекаралите по-рано Омикрон ще имат защита срещу подвариантите BA.4 и BA.5

Изследовател: Това показва, че тези два нови варианта имат по-голям капацитет да убягват на имунната система

15.07.2022 | 16:13 Редактор: Ирена Бакърджиева
Прекаралите по-рано Омикрон ще имат защита срещу подвариантите BA.4 и BA.5

Младежи и хора на средна възраст, които вече са се заразявали с по-ранни версии на варианта Омикрон на новия коронавирус, вероятно имат силна защита срещу сега доминантните подварианти BA.4 и BA.5, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изследване в Катар. 

Това обаче е различено, ако хората са се заразявали с вариант, циркулиращ преди Омикрон. 

Като се вземе предвид ваксинационният статут, инфекция с версия на SARS-CoV-2 отпреди Омикрон предпазва само с 15,1% ефективност от повторно заразяване и симптоматичен BA.4/BA.5 и с 28,3% от заразяване с BA.4/BA.5. Предишна зараза с варианта Омикрон обаче е ефективна 76,1% срещу реинфекция и 79,7% срещу реинфекция с BA.4/BA.5. 

Защитата при преболедуване от варианти преди Омикрон е по-слаба срещу BA.4/BA.5, отколкото срещу BA.1/BA.2. Това "показва, че тези два нови варианта имат по-голям капацитет да убягват на реакцията на имунната система", изтъква ръководителят на изследването Лаит Джамал Абу Радад от медицинския колеж "Вейл-Корнел" в Катар. 

Резултатите от изследването са публикувани в електронната библиотека medRxiv, преди да бъдат рецензирани от специалисти, съобщи БТА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК