София-град, Варна и Бургас са в "червената зона", близо сме до мерки на национално ниво

само 9 области на страната остават в "зелената зона"

18.07.2022 | 13:55 Редактор: Петя Кръстева

Продължава да расте, макар и плавно, заболеваемостта от Ковид-19 в страната. Считано от днес, здравните власти върнаха задължителното носене на маски, но само в болници и социални заведения.

Към момента само 9 области на страната остават в "зелената зона" по заболеваемост от Ковид-19, а 16 са преминали в "жълтата", тъй като в тях са регистрирани над 100 заболели на 100 000 население.

София-град, Варна и Бургас вече са в "червената зона" с 250 заразени на 100 00 население. Така те вече попадат в първия етап на т.н. "Национален оперативен план за справяне с пандемията. Именно поради тази причина в тях бяха въведени по-строги противоепидемични мерки, които предизвикаха противоречиви мнения у гражданите.

Освен задължителното носене на маски, на територията на градовете следва да се въведе още работа от разстояние и спазване на дистанция от 1,5 метра.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, ако един от тези региони премине през третата фаза, мерките вече ще се въвеждат на общонационално ниво. 

"За болниците съм съгласна. Тук обаче (хранителен магазин - бел. ред.) има 10 човека, не виждам защо трябва да се носи маска. Разбира се, който има желание, нека носи, но да не бъде задължително", коментира столичанин пред Bulgaria ON AIR. 

Друга жена, пазаруваща в същия магазин, сподели, че e склонна да се примири с въвеждането на задължителни маски за обществени места.

"Малко или много маските предпазват, затова нека ги върнат", лаконична бе тя.  Трети пък напълно подкрепят решението на здравните власти.

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 417. Положителни са малко над 25% от направените 1 666 теста. Активните случаи у нас са 12 122, показват данните на Единния информационен портал.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК