БСП дава право на "Продължаваме промяната" да излъчи премиер с третия мандат?

Консултациите ще бъдат трудни, прогнозира правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова

18.07.2022 | 13:38 Редактор: Елеонора Танева

Левицата ще направи последен опит да бъде съставен кабинет в рамките на този парламент, след като "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС върнаха първия и втория мандат неизпълнени. БСП трябва да събере на масата на преговорите четирите доскорошни партньори. Прогнозите са, че БСП ще се откаже от свой министър-председател и такъв ще бъде излъчен от "Продължаваме промяната".

Без изненада от ДБ посрещнаха новината, че президентът избра да връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

"Радев е последователен в своите действия, за трети пореден път дава третия мандат на БСП. "Демократична България" има готовност за разумен и спокоен диалог в рамките на досега управляващите 4 партии, за да се постигне правителство в рамките на този парламент", каза министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Левицата трябва да започне серия от консултация, които според министър Йорданова ще бъдат трудни.

"Едно от притесненията ни е доколко ще бъде възможно такова правителство да проведе депутинизацията и намаляване на зависимостите на България от Русия. Трябва да разговаряме разумно, отговорно и спокойно. Ние ще направим всичко възможно, за да бъдем гласът на разума. БСП трябва да предложи формулата на диалога. Нашата позиция е, че премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната". Аз съм притеснена от гледна точка нa това колко конструктивен ще бъде диалогът", коментира Йорданова.

Различията между досегашните партньори са все по-трудно преодолими, казват и политолозите.

"Ще бъде изключително трудно да се състави правителство. Ако нещо проваляше четворната коалиция, това бяха силните идеологически различия в знакови моменти", каза политологът Цветанка Андреева. 

Въпреки това не изключва възможността третият мандат да е успешен. 

"Минимален шанс им дава публичният консенсус относно това, че премиерът трябва да бъде от "Продължаваме промяната", коментира политологът.

По процедура, получавайки мандата, БСП трябва да реши кого да излъчи като своя номинация за министър-председател.

В 17:00 започва извънредното коментарно студио на Bulgaria ON AIR.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
КУ-КУ
преди 1 година
КУ-КУ! КОРНЕЛА ХИЧ Я НЯМА. НЕ Е ДОБРЕ С ГЛАВАТА. Сигнализирай за неуместен коментар